Cypryjczycy wiedzą jak gotować i jak smacznie i syto zjeść. Kuchnia cypryjska jest istotnie pyszna, ale i zarazem dosyć kaloryczna. Głównymi produktami są jagnięcina, kurczak, cielęcina, halloumi ryby, owoce morza, jogurty i oczywiście oliwa. A do tego wszystkiego chlebek pita i świeże warzywa. W typowym cypryjskim posiłku nie brakuje także lampki dobrego wina.

Kuchnia cypryjska to mix kuchni greckiej, smaków Bliskiego Wschodu i Wielkiej Brytanii. Dominuje w niej mięso i warzywa, ale nie brakuje też świeżych ryb i owoców morza. Cypryjczycy spotykają się w głośnych i zatłoczonych tawernach i biesiadują godzinami w gronie rodzinnym. W typowej tawernie na sam początek zostaniesz poczęstowany domowym chlebem z różnymi oliwami i dipami. Następnie Cypryjczycy zazwyczaj wspólnie jedzą sałatkę oraz różnego rodzaju dipy, na przykład, tzatziki lub tahini. Potem przychodzi czas na danie główne. Na Cyprze panuje zasada dzielenia się. Zazwyczaj kelner przynosi przekąski, chleb, warzywa i stawia je na środku stołu tak, aby biesiadnicy dzielili się posiłkiem.

Kuchnia cypryjska

Kuchnia cypryjska: co jeść na Cyprze

Będąc na Cyprze miałam okazję posmakować wielu typowych dań tamtejszej kuchni. Niektóre z nich smakowały mi bardziej inne mniej. Jestem smakoszem ryb i owoców morza i tych jadłam całkiem sporo, ale próbowałam też dań mięsnych. Przygotowałam listę najbardziej powszechnych dań z kuchni cypryjskiej, które znajdziesz w każdej tawernie.

Ser Halloumi

Zaczynamy od flagowego produktu na Cyprze, czyli sera halloumi. To właśnie Cypryjczycy jako pierwsi zaczęli produkcję halloumi już w XVI wieku. Halloumi robiony jest ze świeżego mleka koziego lub owczego. Czasami dodaje się mleko krowie. Istnieją dwa główne rodzaje sera: świeży i dojrzały. Świeży halloumi jest lekko twardawy i elastyczny. Dojrzały ser halloumi dojrzewa przez 40 dni i jest znacznie twardszy.

Cypryjczycy zajadają halloumi jako przystawkę. W takiej formie ser jest zazwyczaj grillowany. Często też stosuje się halloumi jako dodatek do dań głównych i zup.

Halumni

Horiatiki/Grecka sałatka

Bez wątpienia najzdrowsza pozycja na liście dań kuchni cypryjskiej – horiatiki, czyli sałatka grecka. Tradycyjna sałatka grecka składa się z pomidorów, świeżego ogórka, cebuli, oliwek, sera fety. Warzywa doprawiane są solą, oregano i oliwą z oliwek. Czasami sałatka grecka urozmaicana jest dodatkowymi składnikami takimi jak świeża papryka czy kapary.

Cypryjczycy zaczynają posiłek właśnie od sałatki greckiej i pieczywa.

Sałatka grecka

Meze

Meze to bardzo powszechna pozycja w menu typowej cypryjskiej tawerny. Jest to połączenie przystawek i dania głównego. Jest to zestaw potraw, które podawane są zazwyczaj na jednym talerzu. W skład jednego meze może wejść nawet 30 różnych potraw. Istnieje kilka typów meze: mięsne, rybne, wegetariańskie lub mieszane. W każdym meze znajdziesz różne dipy takie jak tzatziki, jogurt, tahini, a także oliwki, warzywa i oczywiście chleb. Dodatkowo w meze dostaniesz albo różne rodzaje mięsa, albo ryby i owoce morza.

Meze zazwyczaj podawane jest dla minimum 2 osób, bo jest to naprawdę spora porcja!

Koupepia

Jest to grecka wersja dolmanów, czyli takich naszych polskich gołąbków. Koupepia to owinięte w liście winorośli ryż, mielone mięso wołowo/cielęce, pomidory, cebula, oliwa z oliwek i przyprawy. Całość jest gotowana i podawana z chlebem, ryżem lub ziemniakami.

Souvla

Kolejne danie, które znajdziesz w każdej cypryjskiej tawernie. Souvla to mięsny szaszłyk z grillowanego mięsa jagnięcego, cielęcego lub z drobiu. Mięso podawane jest albo na szaszłyku z dodatkiem pity i cytryny lub w formie kebabu.

Kleftiko 

Kleftiko to jagnięcina lub baranina gotowana na wolnym ogniu. Podawane jest zazwyczaj z warzywami: ziemniakami, marchewką, cukinią i pomidorami.

Musaka

Jedno z moich ulubionych dań w kuchni cypryjskiej i greckiej. Musaka to cypryjski odpowiednik włoskiej lasagne. Musaka składa się z kilku warstw. Na samym dnie układane są plastry ziemniaka, potem plastry bakłażana i cukinii. Następnie kładzie się mielone mięso i na sam koniec sos beszamelowy. Całość zapiekana jest w piekarniku. Najlepsza musaka to ta świeżo wyciągnięta z pieca. Zamawiając więc musakę na Cyprze spytaj kelnera czy jest przygotowywana na zamówienie czy podgrzewana.

Musaka

Ryba i owoce morza

W krajach śródziemnomorskich uwielbiam to, że restauracje zawsze serwują świeże ryby i owoce morza. Tak też jest na Cyprze. Najbardziej popularnymi rybami są okoń morski oraz dorada. Z owoców morza Cypryjczycy specjalizują się w krewetkach, ośmiornicy i małżach.

Czurczchela

A na deser najlepiej jest skosztować czurczchelę! Jest to taki podłużny baton produkowany z orzechów i winogron. Orzechy wiązane są nićmi i następnie gotowane w soku z winogron i masie z mąki kukurydzianej i cukru. W smaku czurczchela nie jest bardzo słodka i bywa trochę twardawa. Ten smakołyk możesz kupić w każdym sklepie spożywczym.

Czurczchela

Kawa po cypryjsku

Cypryjczycy chwalą się swoim niepowtarzalnym sposobem parzenia kawy. Nawet w karcie wszystkich restauracji i kawiarenek znajdziesz ‚kawę po cypryjsku’. Taką kawę serwuje się w bardzo małych filiżankach, a parzona jest ze świeżych ziaren kawy brazylijskiej. Przygotowywana jest ona w małych dzbanuszkach zwanych mbrikia, które wykonane są z miedzi. Kawa cypryjska jest dosyć mocna, więc często podawana jest ze szklanką wody.

Restauracje i tawerny na Cyprze – sprawdzone miejsca

Na Cyprze częściej spotkasz się z nazwą tawerna a nie restauracja. Jest to zapewne wynik wpływu kultury greckiej, bo w Grecji także jada się w tawernach a nie restauracjach. W każdej cypryjskiej miejscowości, mniejszej i większej, znajdziesz duży wybór tawern. Ja zawsze uciekam od tych knajpek w bardzo turystycznych miejscach, bo zazwyczaj są one drogie a kuchnia jest niesmaczna. Wystarczy, że odejdziesz kilka metrów od głównej ulicy i przy odrobinie szczęścia znajdziesz fajne miejsce z lokalną kuchnią za małe pieniądze. Niestety na Cyprze w bardzo turystycznych miastach takich jak Limassol, Ayia Napa, czy Larnaka jest bardzo dużo fast-foodów takich jak KFC, McDonald czy Burger King. Niech Cię jednak nie zwiedzie ogromna ilość barów szybkiej obsługi, bo w każdym miejscu znajdziesz fajną tawernę. Mnie udało się znaleźć kilka takich miejsc, które mogę polecić. Oto one:

  • Delicious, port w Pafos – tawerna w Pafos na promenadzie zaraz przy zamku. Można usiąść w środku lub na zewnątrz. Bardzo miła obsługa i przepyszne dania kuchni cypryjskiej. W szczególności mogę polecić musakę, która jest świeża i prosto z pieca.
  • Theo’s, port w Pafos – tawerna położona w tym samym miejscu co Delicious. Również specjalizują się w daniach kuchni cypryjskiej i mają doskonałe świeże ryby i owoce morza. Można usiąść na zewnątrz przy stolikach z widokiem na port.
  • Omikron Brunch – 25 Martiou, Pafos 8047 – kawiarnio-restauracja serwująca śniadania i obiady. Do godziny 16:00 można zjeść smaczne sałatki, naleśniki i kanapki. Wieczorami kuchnia jest zamykana i można kupić tylko napoje. Fajne, niedrogie miejsce na mały głód.
  • Ocean Basket – sieciowa restauracja specjalizująca się w owocach morza i rybach. Listę wszystkich restauracji Ocean Basket na Cyprze można sprawdzić na stronie cyprus.oceanbasket.com. My jedliśmy w filii w Nikozji. Zamówiliśmy meze i krewetki. Porcja była przeogromna, więc polecam tę knajpkę szczególnie na wypady rodzinne.
  • The Village Pub – Kakopetria. Lokalna tawerna, którą odwiedziliśmy podczas objazdówki po górach Troodos. Kuchnia nie jest wybitna, ale za małe pieniądze można zjeść lokalne dania.
  • Skylight – F825, Pano Platres – kolejna restauracja znajdująca się w paśmie Troodos. Weszliśmy tam ponieważ było bardzo dużo lakalsów. Kuchnia faktycznie była smaczna, ale ceny były dosyć wysokie. W karcie znajdziesz wszystko, od dań cypryjskich po burgery.
  • Sykaminia Cook Shop – Eleutherias Αvenue 26, Limassol – miejsce dla lokalsów. Duże porcje w niskich cenach. Menu dostępne jest tylko w języku greckim, ale kelnerzy spokojnie tłumaczą na angielski. Ja zjadłam tam najlepszą na Cyprze świeżą rybę. Bardzo polecam.
  • Kalamaki Bar – Athenon 52, Larnaka – knajpka na promenadzie w Larnace. Wygląda trochę na fast-food, ale w rzeczywistości można tam dobrze zjeść. Knajpka specjalizuje się w daniach mięsnych. Możesz więc zjeść souvlaki, kebab i inne mięsne dania. Ogromne porcje za małe pieniądze.

Restauracje Cypr

 

Szukasz atrakcji na Cyprze?

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *