Miętowa herbata to symbol Maroka. Tak jak Brytyjczycy piją czarną herbatę z mlekiem, Hiszpanie owocową sangrię a Cypryjczycy mocą czarną kawę, tak Marokańczycy popijają gorącą i mocno słodką herbatę z liśćmi mięty. Wydawać może się dziwne, że to właśnie gorąca herbata jest napojem narodowym w Maroko biorąc pod uwagę klimat, ale tak naprawdę gorąca miętowa herbata jest bardziej orzeźwiająca niż zimne napoje.

Być w Maroko i nie spróbować miętowej herbaty to jak nie spróbować paelli w Hiszpanii. Miętowa herbata jest tak bardzo zakorzeniona w kulturze Maroka, że można ją spróbować w każdej knajpce, hotelu czy riadzie. W piciu herbaty miętowej nie jest ważny sam napój, ale cały rytuał jej przyrządzania i podawania, który kultywowany jest przez Marokańczyków już od wieków. Owy rytuał zmieniał się oczywiście przez dekady i zaczął nabierać coraz to nowych rysów. Cały czas jednak w Maroko można znaleźć miejsca, gdzie herbata serwowana jest w ten sam sposób co kilka wieków temu.

Maroko herbata

Miętowa herbata i Maroko: krótka historia

Historycy spierają się co do dokładnej daty zapoczątkowania rytuału picia herbaty miętowej w Maroko. Jedni mówią, że był to XII wiek inni, że XV. Najprawdopodobniej jednak był to przełom XVIII i XIX wieku. Wtedy też właśnie Brytyjczycy po raz pierwszy przywieźli herbatę na tereny Maroka i Algierii. Od połowy XIX wieku Marokańczycy otrzymywali coraz to więcej dostaw herbaty a już na początku XX wieku miętowa herbata gościła na stołach wszystkich mieszkańców. Dziś Maroko jest jednym z głównych importerów herbaty na świecie.

Rytuał parzenia i picia miętowej herbaty

Dla Marokańczyków herbata nie jest tylko zwykłym napojem. Do przygotowania nie używają torebki z herbatą jak to mają w zwyczaju współcześni Europejczycy. Z przygotowaniem i podaniem herbaty miętowej wiąże się konkretny rytuał i podaje się ją nie tylko na co dzień, ale także podczas ważnych spotkań rodzinnych. Według tradycji herbata przygotowywana jest przez głowę rodziny, którym jest najstarszy mężczyzna w domostwie. Podczas spotkania podaje on herbatę co najmniej trzykrotnie. Każde spotkanie zaczyna i kończy się przygotowaniem herbaty. Podczas picia domownicy rozmawiają i cieszą się swoim towarzystwem. Aktywność ta jest mocno zakorzeniona w kulturze marokańskiej i kultywowana nawet przez młodych ludzi.

Podczas wizyty w Maroko, na przykład na rynku Souki w Marrakeszu, można zobaczyć, jak wygląda taki rytuał podawania miętowej herbaty. W każdym sklepie z herbatą lub przyprawami sprzedawcy chętnie zaprezentują rytuał. Ja miałam okazję dowiedzieć się więcej o historii herbaty i sposobie jej podawania podczas kursu gotowania w Maroko.

Jak tradycyjnie parzyć miętową herbatę

Marokańską herbatę miętową skosztować można nie tylko w samym Maroko, ale można pokusić się o jej przyrządzenie nawet w warunkach domowych. Cały proces jest łatwy i bardzo szybko można się go nauczyć.

Serwis do herbaty

Tradycyjny zestaw do przygotowania herbaty składa się ze srebrnej tacy, małych szklanek oraz czajniczka zwanego berrad. Taki czajniczek kupić można na każdym targu w Maroko i stanowi on fajną pamiątkę z podróży. Każdy Marokańczyk ma w domu co najmniej dwa zestawy. Jeden z nich odświętny i używany w trakcie ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych, a drugi do używania na co dzień.

Maroko herbata

Składniki

Lista składników, które będą potrzebne do zrobienia herbaty:

  • zielona herbata
  • świeża mięta lub inne świeże zioła
  • kostki cukru
  • woda

Świeże liście mięty to podstawa do parzenia herbaty. Można też użyć innych świeżych ziół jak na przykład trawę cytrynową. Marokańczycy nie używają granulowanego cukru, a ogromnych kostek. Taka tradycyjna kostka cukru wygląda jak stożek i kształtem przypomina szczyt górski. Ten kształt odnosi się do pasm górskich, które dominują krajobraz w Maroko. Dziś cukier dostępny jest wszędzie, ale kilkadziesiąt lat temu był to towar luksusowy. We wsiach marokańskich młody mężczyzna starający się o rękę kobiety przynosił właśnie w darze dla rodziny taki stożek cukrowy. Świadczyło to o wysokim statusie materialnym kandydata na męża.

Przygotowanie

  1. Przemyj czystą wodą czajniczek.
  2. Do czajniczka wsyp zieloną herbatę i zalej szklanką gorącej wody. Po minucie przelej do szklanki powstałą herbatę i odstaw na bok. Nie wylewaj jej. Marokańczycy nazywają tę pierwszą herbatę ‚duchem’ (‚spirit’) ponieważ zawiera ona pełen aromat z pierwszego parzenia.
  3. Następnie oczyść liście herbaty. Dodaj kolejną szklankę wody do czajniczka, zamieszaj i wylej wodę. Woda z mycia liści nie będzie już potrzebna.
  4. Do czajniczka z oczyszczonymi liśćmi dodaj wodę, herbatę z pierwszego parzenia i postaw nad palnikiem. W międzyczasie umyj pod zimną wodą świeże zioła.
  5. Kiedy woda w czajniku zacznie bulgotać dodaj świeżą miętę oraz kostki cukru. Marokańczycy lubią słodką herbatę i zawsze dodają spore kostki.
  6. Doprowadź do wrzenia i zdejmij czajniczek z palnika.

Nigdy nie mieszaj herbaty łyżką. Marokańczycy przed podaniem przelewają herbatę do szklanki i potem znów przelewają do czajniczka. Czajnik trzymany jest wysoko nad szklanką dzięki czemu wszystkie składniki mają okazję się wymieszać. Taka czynność przelewania powtarzana jest trzykrotnie i często wykonywana jest na oczach gości.

Następnie herbata rozlewana jest do szklanek. Gospodarz znów trzyma czajniczek dosyć wysoko i napełnia szklankę mniej więcej do połowy. Herbata jest gotowa do spożycia 🙂

Maroko herbata

Cały proces parzenia herbaty zobaczyć można na poniższym filmiku. Zobaczysz tam jak herbata parzona jest przez rdzennych mieszkańców Maroka.

 

Przewodnik po Marrakeszu

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *