Kuchnia marokańska nie ma sobie równych. Jej prostota i niepowtarzalny smak zachwycą każdego. Szczegół tkwi w przyprawach, które nadają potrawom jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Marokański kuskus, tagine, chleb wypiekany w piecu to rarytasy kuchni marokańskiej, które możesz przyrządzić sam w domu.

Jeżeli zwiedziłeś już cały Marrakesz i nie masz ochoty na wyprawę w góry, lub zwyczajnie nie masz planu na spędzenie dnia, to serdecznie polecam skorzystanie z lekcji gotowania. Ja skusiłam się na tę opcję i uważam, że był to jeden z najmilej spędzonych dni w Maroko. Nie tylko nauczyłam się, jak przyrządzić tradycyjny kuskus i tagine, ale poznałam wiele przypraw i spędziłam cudowny dzień na farmie poza miastem.

O mojej lekcji gotowania

W Marrakeszu i innych miastach marokańskich bez problemu znajdziesz oferty różnych szkół gotowania. Możesz udać się do lokalnych biur turystycznych w Medinie lub poszukać online. Ja skorzystałam z opcji online i swoją lekcję gotowania odbyłam w Atelier Chef Tarik. Atelier znajduje się na farmie ok 45 jazdy samochodem od Marrakeszu. W cenę kursu wchodzi transport z hotelu, więc nie musisz martwić się o dojazd. Bardzo polecam wybranie szkoły gotowania, która znajduje się na lokalnej farmie, ponieważ będziesz miał również idealną okazję do zwiedzenia marokańskiej wsi.

A atelier zostaliśmy przywitani przez szefa kuchni, który był naszym nauczycielem, i jego trzy pomocnice. Dziewczyny, które tam pracują pochodzą ze wioski obok i tak naprawdę praca w atelier jest dla nich wybawieniem. Gdyby nie wsparcie właściciela atelier, musiałyby wyjść za mąż w wieku 15 lat za pierwszego lepszego kandydata. Dzięki pracy w atelier mogą nauczyć się angielskiego, zdobyć fach w ręku i stać się niezależne.

Na początku zostaliśmy poczęstowani herbatą i wyjaśniono nam na czym polega rytuał picia herbaty w Maroko. Potem nastąpiła kilkunastominutowa prezentacja przypraw, dostaliśmy swoje fartuchy i czapki kucharskie i zostaliśmy zabrani do kuchni. W kuchni czekały już na nas przyszykowane stanowiska i pracowaliśmy w grupach. Każda z grup miała do przygotowania trzy rodzaje tangine, kuskus oraz trzy rodzaje sałatek. Szef kuchni dokładnie wyjaśnił nam, jak przygotować każdą z potraw i pomagał w razie problemów.

Każda z przygotowywanych przez nas potraw była bardzo prosta, bo i taka jest kuchnia marokańska. Nie powinieneś, więc mieć problemów z odtworzeniem dań w domu. Poniżej zamieszczam przepisy na wszystkie potrawy, które gotowaliśmy. Mam nadzieję, że Ci zasmakują 🙂

W kuchni
W kuchni

Przepisy na potrawy kuchni marokańskiej

Tak jak wspomniałam kuchnia marokańska jest bardzo prosta i szczegół tak naprawdę tkwi w przyprawach. Musisz więc wiedzieć jakie przyprawy powinny być użyte w poszczególnych daniach i w jakich ilościach. Marynata, jaką używasz do mięsa to podstawa. Zaczynamy więc od przepisów na marynaty, które z resztą mogą być wykorzystane w innych daniach, również kuchni polskiej. Dobra marynata, to podstawa dania na miarę Michelina 😉

Marynaty

  • Słodka marynata – cynamon, imbir, kurkuma, sól i czarny pieprz. Ta marynata wykorzystywana jest do przygotowania tangine z jagnięciny.
  • Cytrynowa marynata – imbir, kurkuma, sól i czarny pieprz. Ta marynata sprawdzi się doskonale w tangine z kurczakiem.
  • Zwykła marynata – słodka papryka, imbir, kurkuma, sól i pieprz. Taką marynatę przyrządzamy do tangine wegetariańskiego i kuskusu z warzywami.
  • Zwykła marynata z kminkiem – kminek, słodka papryka, imbir, kurkuma, sól i pieprz. Ta marynata sprawdzi się z w rybnym tangine i marokańskich sałatkach.

Tangine z kurczakiem, oliwkami i cytryną

Zaczynamy od przepisu na tangine z kurczakiem. Oto składniki:

  • 1 kilogram kurczka, podzielony na 8 części
  • Łyżeczka imbiru
  • Ćwierć łyżeczki pieprzu
  • Dwie łyżki oliwy
  • sól
  • 3 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 cebula
  • cytryna
  • Kilka zielonych oliwek
  • Pół szklanki wody
  • Ćwierć kubka posiekanej kolendry
  • Ćwierć kubka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka ułóż w naczyniu, następnie dodaj do niego wszystkie wymienione wyżej składniki i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Tagine z jagnięcioną i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • Kilka kawałków jagnięciny bez kości
  • Dwie szklanki wody
  • Dwie pałki cynamonu
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka imbiru
  • 250 gram suszonych śliwek
  • Szczypta szafranu
  • 4 Łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Znów wszystko wymieszaj ze sobą i gotuj pod przykryciem do miękkości.

Tagine wegetariańskie

Składniki potrzebne do przyrządzenia tagine wegetariańskiego:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2  średnie cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • Szczypta szafranu
  • Sól i pieprz
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cukinia
  • 2 małe rzepki
  • 1 średia papryka
  • 1 średni pomidor

Ułóż wszystkie składniki w naczyniu i gotuj do miękkości.

Kuskus

Kuskus został przygotowany w dosyć ciekawy sposób. Szef najpierw wymieszał suchy kuskus z oliwą z oliwek i solą. Następnie podlał kuskus gorącą wodą. Zrobił to na oko. Następnie przez 10 minut gotował ten kuskus na parze. W domu możemy zrobić to w zwykłym naczyniu do gotowania na parze. W atelier został do tego wykorzystany starodawny garnek parowy, który został zaklejony przez kucharza klejem. Zobacz, jak to wygląda na zdjęciu.

Czy warto zapisać się na lekcje gotowania w Marrakeszu

Zdecydowanie polecam każdemu lekcję gotowania w Marrakeszu. Po skończonym gotowaniu wszyscy kursowicze usiedli razem i mieliśmy okazję spróbować naszych wyrobów. Na koniec poczęstowano nas deserem i oczywiście herbatą. Przyznam, że nie sądziłam, że kurs gotowania sprawi mi aż taką frajdę i z pewnością będę korzystać z tej opcji podczas moich podróży 🙂

Jeżeli nie zdecydujesz się skorzystać z kursu gotowania, to koniecznie musisz spróbować tagine i kuskusu w jednej z marokańskich restauracji.

Pora na obiad
Pora na obiad 😉
Lekcja gotowania Marakesz
Lekcja gotowania Marrakesz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *