Kuchnia grecka to przede wszystkim oliwa z oliwek, świeże warzywa, miód, ser feta i jogurt. Nie brakuje też w niej ryb, owoców morza oraz potraw mięsnych. Sekretem do dobrego smaku dań greckich są zawsze świeże i naturalne składniki oraz domowe przepisy stosowane od pokoleń. Grecy przywiązują dużą wagę do przygotowywania posiłków i samej konsumpcji.

Ważną częścią wymarzonych, wielkich, greckich wakacji jest jedzenie. A nawet dużo jedzenia. Grecy lubią dobrze i zdrowo zjeść i nie przejmują się zbytnio kaloriami. Suto zastawione stoły w tawernach są częstym widokiem. W Grecji panuje zasada dzielenia się, czyli na jednym stole znajduje się wiele różnych frykasów, z których każdy kosztuje tyle ile chce. Zazwyczaj przekąski, sałatki, dania główne podawane są w jednym czasie i biesiadnicy mieszają ze sobą różne smaki. Grecy lubią jeść, ale lubią też aspekt socjalny związany z jedzeniem. Lubią rozmawiać, bawić się, spędzać czas z drugą osobą. Dzielenie się jedzeniem jeszcze bardziej zbliża ich do siebie.

Kuchnia grecka różni się między regionami i wyspami. Jedno i to samo danie może być podane w zupełnie inny sposób w innym miejscu. To co łączy wszystkie dania to jak już wspomniałam świeże składniki. Restauratorzy bardzo dbają o jakość produktów zarówno warzyw, jak i mięsa i ryb. Podstawowym składnikiem wszystkich dań jest jedyna w swoim rodzaju oliwa z oliwek, która dodaje daniom niepowtarzalnego smaku. Można nawet powiedzieć, że kuchnia grecka zbudowana jest na oliwie z oliwek i dzięki temu produktowi zasłynęła na całym świecie.

Nie pozostaje więc nic innego, jak spróbować tych słynnych greckich dań w czasie wizyty w Grecji. Poniżej znajdziesz listę 18 najbardziej powszechnych dań i przekąsek, których naprawdę warto posmakować.

Kuchnia grecka: jakie dania warto spróbować

Lista 18 najsmaczniejszych dań i przekąsek greckich zawiera propozycje na śniadanie, przekąski, dania główne i desery. Każda grecka tawerna z pewnością oferuje te dania w swojej karcie.

Frappe

Kultura picia kawy w Grecji narodziła się kilka dekad temu razem z narodzinami greckiej frappe. Grecy potrafią spędzić kilka godzin na piciu kawy (pewnie dlatego ich gospodarka ledwo zipie). Najpopularniejszą grecką kawą jest frappe, która narodziła się zupełnym przypadkiem w 1957 roku w mieście Saloniki. Otóż pracownik firmy Nescafe w przerwie na pracę chciał wypić kawę, ale nie miał dostępu do gorącej wody. Zalał więc kawę zimną wodą i zaczął przelewać ją ze szklanki do szklanki w celu wytworzenia piany. I tak narodziła się grecka frappe!

Frappe jest bowiem kawą podawaną na zimno. Rozpuszczalna kawa, tradycyjnie Nescafe, zalewana jest zimną wodą z dodatkiem cukru (opcjonalnie) i mieszana w shakerze. Wtedy wytwarza się wysoka i gęsta piana. Następnie kawę przelewa się do szklanki z kostkami lodu. Można też dodać mleko. Frappe jest dosyć mocną kawą, która orzeźwia i stawia na nogi od pierwszej chwili.

Frappe

Bougatsa z fetą

Kuchnia grecka to też w dużej części dania z ciasta francuskiego (filo). Takie smakołyki z ciasta filo podawane są zazwyczaj na śniadanie lub deser. Wszystkie takie wypieki nazywane są bougatsa i można je dostać w każdej piekarni. Na zdjęciu widnieje bougatsa z serem feta. Na śniadanie bardzo popularna jest też bougatsa ze szpinakiem lub mięsem mielonym.

Bougatsa z fetą

Tzatziki

Najpopularniejszą przystawką w Grecji jest dip tzatziki. Jest to gęsty jogurt wymieszany z kawałkami świeżego ogórka, czosnkiem, oliwą i czasami z dodatkiem koperku. Tzatziki zawsze podawane są prosto po wyjęciu z lodówki i dip musi być mocno schłodzony. Tzatziki można jeść jako przystawkę z chlebem lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Tzatziki

Ktipiti (feta dip)

Kolejną tradycyjną grecką przystawką jest ktipiti, czyli pasta z sera feta. Nie da się ukryć, że kuchnia grecka słynie z fety. Grecy przyrządzają fetę na różne sposoby. Ktipiti to dip, który składa się oczywiście z fety, czosnku, soku z cytryny i oregano. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i dip podawany jest z chlebem. Dobrze smakuje też jako dodatek do mięsa.

Pasta feta

Taramasalata

Trudna nazwa – taramsalata – to kolejna przystawka i znów dip. Tak, Grecy uwielbiają dipy i sosy. Głównym składnikiem taramsalaty jest ikra z karpia lub innych ryb. Do ikry dodaje się oliwę, sok z cytryny, suchy biały chleb oraz cebulę. Składniki łączy się ze sobą i podaje na pieczywie. Dip ma bardzo wyrazisty smak, który najlepiej smakuje z chlebem. Myślę, że smak jest zbyt wyrazisty i jajeczny, żeby go podawać z mięsem.

Taramasalata jest tradycyjnym daniem greckim serwowanym na Wielkanoc.

Taramasalata

Sałatka grecka

Sałatkę grecką znają pewnie wszyscy, bo jest ona popularna również na polskich stołach. Grecy zazwyczaj zaczynają posiłki od sałatki greckiej lub też stanowi ona dodatek do dania głównego. Zazwyczaj duży talerz sałatki leży na środku stołu i dzielony jest pomiędzy biesiadników. Tradycyjna sałatka grecka zawiera kawałki ogórka, pomidora, paprykę, czerwoną cebulę, oliwki, duży kawałek sera feta, oliwę z oliwek i oregano. Kluczem do dobrego smaku sałatki są oczywiście najwyższej jakości składniki. Warzywa muszą być świeże, a oliwa z oliwek i ser feta koniecznie pierwszej jakości.

Sałatka grecka

Dolmady

Mój ukochany przysmak grecki – dolmady. Dolmady przypominają trochę nasze polskie gołąbki, ale są znacznie mniejszych rozmiarów i podawane są zazwyczaj jako przystawka. Tradycyjne dolmady to masa ryżowo-mięsna zawinięta w liście winogron. Całość jest gotowana w wodzie i oliwie. Najlepsze dolmady to te świeże, jeszcze ciepłe. Smakują świetnie z dipem tzatziki. W Grecji popularna jest także wersja wegetariańska zawierająca jedynie ryż i najczęściej cebulę.

Dolmady

Grillowane sardynki

Kolejną popularną przekąską (kuchnia grecka ma ich naprawdę sporo!) są grillowane sardynki. Sardynki podawane są oczywiście z oliwą z oliwek i świeżą pietruszką. Sardynki są malutkich rozmiarów, więc serwowane są jako przystawka.

Grillowane sardynki

Faszerowane warzywa

Kuchnia grecka została wprost stworzona dla wegetarian. Dania bezmięsne są tak pyszne, że nawet zasmakują zagorzałym sympatykom mięsa. Moim ulubionym greckim daniem głównym są faszerowane warzywa. Na zdjęciu widnieją faszerowane pomidory. Pomidor zazwyczaj nadziewany jest masą ryżową (może być to też masa ryżowo-mięsna) i całość trafia do pieca. Taki faszerowany pomidor smakuje świetnie z dipem tzatziki. Alternatywą do pomidora jest pieczona papryka.

Faszerowane pomidory

Grillowany bakłażan z fetą

Niezwykle popularnym warzywem w Grecji jest bakłażan. Jednym z dań głównych z bakłażanem w roli głównej jest grillowany bakłażan z fetą. Danie jest proste i można je nawet z łatwością przyrządzić w domu. Połówki bakłażana nadziewane są masą serową i grillowane lub zapiekane. Syte, lekkie i pyszne danie wprost idealne na upalne dni.

Grillowany bakłażan

Kalamary

Grecja oczywiście słynie z owoców morza, których w tamtych rejonach jest pod dostatkiem. Będąc w Grecji warto jest próbować różnych owoców morza, ponieważ mamy gwarancję, że są one świeże. Grecy mają także bogate doświadczenie w przyrządzaniu owoców morza, które nie są łatwym produktem. Jednym z bardziej popularnych dań są smażone kalmary. Kalmary obtaczane są w tempurze i smażone na głębokim oleju. Już na talerzu należy je skropić mocno sokiem z cytryny i gotowe. Smakują wprost obłędnie!

Smażone kalamary

Grillowane krewetki

Krewetki to również popularny owoc morza w Grecji. Można je podawać na wiele sposobów. Moim ulubionym daniem są krewetki smażone na maśle czosnkowym. Zazwyczaj podawane są w całości, w pancerzach, co oznacza, że należy je obrać. Taką krewetkę obiera się palcami. Oczywiście można się przy tym ubrudzić, ale w Grecji nikt na to nie zwraca uwagi.

Krewetki mogą być też podawane jako dodatek do zupy rybnej, spaghetti z owocami morza lub risotto.

Grillowane krewetki

Grillowana ośmiornica

Grillowana ośmiornica to bardzo powszechne danie w Grecji. Dla Greków ośmiornica to jak dla nas kotlet schabowy. Najlepsza ośmiornica to ta grillowana i podawana z oliwą z oliwek. Nie potrzeba do niej żadnych sosów czy dodatków. Sam smak jest tak doskonały, że dodatki mogłyby go tylko popsuć. Ośmiornicę próbowałam w wielu miejscach w Grecji, ale zdecydowanie najlepsza jest ta na Krecie.

Ośmiornica

Suvlaki

Mięsożercy również znajdą w kuchni greckiej coś dla siebie. W zasadzie nie coś, a bardzo dużo dań, ponieważ Grecy uwielbiają mięsa. Na stołach zazwyczaj króluje jagnięcina, ale można znaleźć też dania cielęce i wieprzowe. Tradycyjnym daniem greckim są suvlaki. Suvlaki to grillowane mięso z kurczaka, wieprzowe lub cielęce (można wybierać). Podawane jest ono zazwyczaj na dwa sposoby. Pierwszy to mięso na szaszłyku. Drugi sposób to kebab, czyli mięso serwuje się z warzywami i sosem zawiniętymi w bułkę pita lub wrapa.

Suvlaki

Musaka

Flagowym daniem mięsnym kuchni greckiej jest musaka. Jest to warstwowa zapiekanka, którą znajdziesz w każdej tawernie greckiej. Taka tradycyjna musaka składa się z następujących warstw: ziemniaki pokrojone w plasterki, mięso mielone, grillowany bakłażan lub cukinia i gruba warstwa sosu beszamelowego. Musaka musi być podawana na świeżo, prosto z pieca. Jeżeli zamawiasz musakę w restauracji to spytaj kelnera o to czy musaka jest świeża czy odgrzewana.

Musaka

Loukomadies

Kuchnia grecka to również desery, które są naprawdę bardzo słodkie. Głównym składnikiem deserów jest miód, który produkowany jest w lokalnych pasiekach. Jednym z tradycyjnych greckich deserów są loukomadies. Są to małe drożdżowe pączuszki smażone na głębokim oleju i nadziewane syropem miodowym. Syrop sprawia, że pączuszki rozpływają się w ustach. Będąc w Grecji miałam również okazję spróbować nowoczesnych wersji loukomadies. Próbowałam wersje z nutellą, majonezem i boczkiem, ale tak jedynie ta tradycyjna, podstawowa wersja mi naprawdę zasmakowała.

Loukomadies

Baklava

Kolejnym bardzo słodkim deserem jest baklava, którą możesz znać z kuchni bułgarskiej lub tureckiej. Ważnym składnikiem greckiej baklavy jest znów miód. Baklava to kilka warstw ciasta filo przełożonych masą orzechowo-miodową. Całość jest zapiekana a następnie polewana syropem z cukru, wody i soku cytrynowego. Baklavę kupuje się w cukierniach i piekarniach na wagę. Możesz nawet kupić jedynie dwa małe kawałki na spróbowanie.

Baklava

Bougatsa na słodko

O bougatsie wspomniałam już wcześniej przy okazji śniadań greckich. Warto wspomnieć, że bougatsa występuje też w wersji na słodko, jako deser lub przekąską. Wersja na słodko to kilka płatów ciasta filo przełożonych słodką masą serową lub budyniem. Na wierzch posypywany jest cukier puder. Bougatsa najlepiej smakuje na ciepło.

Bougatsa

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *