Olejek arganowy, zwany także „Złotem Maroka”, to prawdziwy rarytas, który wytwarzany jest właśnie w Maroko. Proces powstawania olejku arganowego nie jest specjalnie skomplikowany, ale co ciekawe w wielu miejscach w Maroko jest on cały czas wykonywany ręcznie. Będąc w Marrakeszu, czy innych marokańskich miejscach można zobaczyć, jak cały proces wygląda.

Olejek arganowy to jeden z moich podstawowych kosmetycznych produktów, który używam do codziennej pielęgnacji włosów. Czasami także kupuję balsamy i żele pod prysznic z dodatkiem arganu. Nigdy wcześniej natomiast nie zastanawiałam się skąd bierze się olejek arganowy. Wiedzę na ten temat zaczęłam pogłębiać podczas mojej pierwszej podróży do Maroka. Olejek arganowy bowiem jest produktem wywodzącym się właśnie z Maroka. Drzewa arganowe rosną jedynie w marokańskim mieście Agadir i jego okolicach. Klimat tego miejsca sprzyja uprawie drzew arganowych. Podobno próbowano zasadzić drzewa arganowe w Ameryce Południowej, ale się nie przyjęły.

Olejek arganowy, szczególnie ten do włosów, jest dosyć drogi. Powodem tego może być właśnie fakt, że drzewa arganowe można znaleźć jedynie w Maroko. Produkcja nie jest bardzo skomplikowana, ale wymaga czasu. Oczywiście w Maroko znajduje się wiele fabryk, które mechanicznie wytwarzają olejek, ale w wielu miejscach jest on robiony ręcznie.

Proces powstawania olejku arganowego

Będąc w Maroko trudno nie natknąć się na stoisko z olejkiem arganowym. Jest on sprzedawany dosłownie wszędzie. Warto jest zaopatrzyć się w kilka buteleczek ponieważ jest to 100% olej bez żadnych dodatków. Olejek sprzedawany w Polsce nie jest 100% olejkiem i zazwyczaj ma wiele dodatków.

W Marrakeszu znalazłam wiele stoisk z olejkiem szczególnie w Souk i na targu przypraw. Jeżeli wybierasz się w góry Atlas, to polecam zatrzymanie się w jednym z przedsiębiorstw, które zajmują się ręcznym wytwarzaniem olejku. Takich miejsc jest naprawdę sporo w wioskach Berberów. Ja odwiedziłam jedno z takich miejsc jadąc z Marrakeszu do doliny Ourika. Kiedy kupujesz olejek, czy to na markecie w mieście, czy w fabryce, poproś sprzedawcę, aby wyjaśnił Ci proces powstawania olejku. W wielu sklepach właściciele mają nawet maszynki i chętnie zaprezentują Ci, jak olejek powstaje.

Jak zatem ręcznie wytwarza się olejek? Proces ten składa się z kilku etapów.

  1. W pierwszym etapie należy oczywiście zebrać owoce arganii. Zbiory przypadają na upalne miesiące, czyli od czerwca do sierpnia. Co ciekawe zbierane są jedynie owoce, które już spadły. Owoce nigdy nie są strząsane z drzew.
  2. W kolejnym etapie zebrane owoce suszone są przez kilka tygodni na słońcu.
  3. Następnie następuje łupanie nasion, czyli wydobywanie jądra nasiennego. Jest to proces wykonywany ręcznie przy użyciu kamienia. Łupina jest na tyle twarda, że jedynie przy pomocy kamienia można ją rozłupać.
  4. Po rozłupaniu następuje ekstrakcja oleju. Ja miałam okazję zobaczyć, jak ręcznie wydobywa się olejek. Oczywiście w produkcji na większą skalę używa się do tego maszyn. W ręcznej ekstrakcji używane są duże kamienne naczynia, za pomocą których mieli się nasienia. Do dużej misy zbierana jest brązowa papka, która wyglądem przypomina masło orzechowe. Następnie jest ona polewana wodą w celu zmiękczenia i ręcznie gnieciona w celu wyciśnięcia oleju.

Do produkcji olejku kosmetycznego wykorzystuje się czyste nasiona. Natomiast do produkcji olejku spożywczego nasiona są najpierw prażone i dopiero potem przeciskane przez kamienne narzędzie.

Wykorzystanie olejku arganowego

Olejek arganowy ma dwa główne zastosowania: kosmetyczne i spożywcze. W kosmetyce argan wykorzystuje się prawie w każdym produkcie. Najbardziej powszechne są produkty do włosów z olejkiem arganu, ale także olejki do paznokci, balsamy do ciała, czy żele pod prysznic. Olejek arganowy w kuchni nie jest dobrze znany Polakom. W Maroko bardzo powszechne jest maczanie chleba w oleju. Marokańczycy także używają tych kamiennych narzędzi do ekstrakcji olejku i za ich pomocą robią masło orzechowe. Przez owe narzędzie przepuszczają migdały i mieszają z olejkiem. Smak jest niesamowity chociaż powstałe masło jest naprawdę bardzo kaloryczne.

Z Marrakeszu przewiozłam kilka butelek czystego olejku arganowego do włosów. Jest on zupełnie inny niż ten, który kupuję w drogeriach. Ten z Maroka jest bardzo tłusty i wystarczy nałożyć go odrobinkę na włosy. W przeciwnym razie włosy będą zbyt tłuste. U mnie świetnie sprawdza się jako maska do włosów. Nakładam go na całą długość włosów i trzymam kilka godzin. Potem normalnie myję włosy szamponem i jak zawsze nakładam odżywkę. Po tej kuracji włosy są miękkie i lśniące 🙂

Filmik poniżej został nakręcony w jeden z wytwórni olejku w Ourika. Możesz tam zobaczyć, jak wyglądają osuszone owoce arganii, nasiona przygotowane do zmielenia i kamienne naczynia, w którym następuje ekstrakcja oleju.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *